|
|
| scarlett |
| Posted: Oct 3 2006, 05:06 PM 618661 |

|
|

At the end of the day you get nothing for nothing.

Group: Members
Member No.: 682

|
Prije smo imali samo Knjige i znalo se otprilike koliki je krug obozavatelja Lotra. S dolaskom Filmova, ti omjeri se mijenjaju, imamo mnogo onih koji su gledali samo Film.
Po Vasem misljenju, je li pojava Filmova ucinila korisnu stvar popularnosti Knjige, ili je naprotiv stvorila jednu sasvim drugu struju kojoj su Knjige sada dosadne i nezanimljive? Koliko onih koji su gledali Lotr idu citati Knjige i koliko ce ih postati obozavatelji Tolkiena, umjesto Petera Jacksona?
Edited by scarlett12 - Oct 3 2006, 05:05 PM |
 |
| Eellwyn |
| Posted: Oct 3 2006, 10:02 PM 618828 |

|
|

Nostalgicna

Member No.: 582

|
ja sam osobno prije procitala knjigu a onda odgledala film... i mogu reci da je film nula naspram knjige i da ti ljudi koji ostanu samo na tome da su pogledali film ne znaju sto propustaju... nadam se (a nada umire posljednja) da ce se ipak opametiti i procitati knjigu! ipak vjerujem da je barem jedna trecina procitala knjigu izazvana filmom...ali njihov dozivljaj knjige je pokvaren filmom... |
 |
| Valarauco ramainen |
| Posted: Oct 3 2006, 10:15 PM 618834 |

|
|

Far over Misty Mountains cold, to dungeons deep and caverns old

Group: Admin
Member No.: 8

|
Ne mora nuzno biti pokvaren, ne zele svi ljudi u knjigama mogucnost slobodnog odabira onoga sto ce zamisljati. Poznajem mnogo ljudi koje upravo zivcira kada im se ostavlja na volju masti da si sami zamisle neki lik ili mjesto, vise vole cvrste, solidne opise kojih se onda drze i mogu ih zamisliti. Vole, na primjer, da je glavni junak potpuno opisan, sve do oblika obrva, jer onda to vide i znaju... takvima film bas pomaze i usmjeri ih.
Imao sam jednu ucenicu koja je prije Filma pokusala citati Lotr i odustala nakon pet poglavlja jer je nije privuklo i bilo joj je dosadno... jedva sam je nagovorio da pogleda Film, i prva stvar koju je poslije Filma trazila bila je da joj dam knjige |
 |
| Evenstar |
| Posted: Oct 3 2006, 10:18 PM 618837 |

|
|

:In Contact:

Member No.: 121

|
Ja sam prvo pogledala film. Onda nasla ovaj forum. I onda pozeljela procitati knjige. Objesite me Mislim da film ne moze stetiti knjigama, da moze samo pomoci stvoriti nove fanove. Al ona teza gore stoji.. koliko ce ljudi postati ljubitelji Tolkiena, a koliko Jacksona.. Al bar ce procitati knjige pa odluciti |
 |
| Valarauco ramainen |
| Posted: Oct 3 2006, 10:22 PM 618840 |

|
|

|
Nisi jedina, skoro svi znamo TKO je jos isao istim puem....
Ekhm 
Uglavnom, htio sam reci da su i ljubitelji Tolkiena i ljubitelji Jacksona samo dvije podvrste cudne sorte ljudi koja se moze nazvati ljubiteljima MiddleEartha... sad u kojem obliku se fiksaju s ME, to je drugi par opanaka... Najbolje je onima koji to rade s obje vrste, oni su najsretniji
|
 |
| Elbereth |
| Posted: Oct 3 2006, 10:25 PM 618843 |

|
|

*

Member No.: 423

|
| QUOTE (Valarauco ramainen @ Oct 3 2006, 11:14 PM) | Ne mora nuzno biti pokvaren, ne zele svi ljudi u knjigama mogucnost slobodnog odabira onoga sto ce zamisljati. Poznajem mnogo ljudi koje upravo zivcira kada im se ostavlja na volju masti da si sami zamisle neki lik ili mjesto, vise vole cvrste, solidne opise kojih se onda drze i mogu ih zamisliti. Vole, na primjer, da je glavni junak potpuno opisan, sve do oblika obrva, jer onda to vide i znaju... takvima film bas pomaze i usmjeri ih.
|
A postoje i neki koji unatoc detaljnih opisa ne mogu zamislit cijelu hrpu mjesta i likova kao u lotr-u i vole vidjet sve to na filmu. Kao i ja.
Ali meni je ipak bolje prvo procitat knjigu, jer ako znam cijelu radnju, knjiga mi zna bit dosadna.
Ali mislim da je djelomicno tocno i jedno i drugo... Film je stvorio neke nove obozavatelje Tolkiena (npr. Vanya, zar ne ), a nekima su knjige svejedno dosadne i nezanimljive (npr. jedan moj prijatelj koji i inace ne voli citat)
A i ja sam zapravo procitala knjige tek nakon sto sam cula za film, ali prije nego sto sam ga gledala i kinu. |
 |
| twilight and shadow |
| Posted: Oct 3 2006, 10:34 PM 618845 |

|
|

Unbreakable.

Member No.: 610

|
Ja sam prvo pogledala FOTR . (rl) sestra me odvela u kino i onda sam odlucila nista dalje ne gledati dok sve ne procitam. To ja za mene zakon .
Prvo sam procitala Hobbita, a tek onda krenula na TTT i ROTK I nisam nista gledala..samo citala,citala... I polako postajala poput... nas ...
Tako da sam nazalost samo FOTR gledala u kinu Eto..ja sam cisti dokaz kako je film ponekad (a mozda i malo cesce) zasluzan za nove ljubitelje Tolkiena |
 |
| Númellóte |
| Posted: Oct 3 2006, 10:36 PM 618847 |

|
|

Tolkien's army

Group: Moderator
Member No.: 566

|
Hm, ja sam prvo pogledala FOTR i onda pročitala knjige jer su mi konačno bile dostupne (nažalost naša knjižnica ih nije imala ), zahvaljujući Algoritmu. (shameless advertising ). Po meni, filmovi su ispali vrlo dobro. Jer mora se biti svjestan koliko su knjige glomazne u smislu adaptacije. I svi moraju biti svjesni da toliko likova ne možeš utrpati u toliko vremena. Pogotovo ak nisu baš toliko utjecali na određenu situaciju. Ono što je mene oduševilo u Fotru je bio Rivendell, scena u kojoj je bio prikazan oduzela mi je dah. Bio je baš tako kakav sam ga zamišljala. Ja sam jedna od onih koji vole čvrste opise. |
 |
| Meneldil |
| Posted: Oct 3 2006, 10:45 PM 618849 |

|
|
Perfection.

Member No.: 261

|
Ja sam prvo pogledao film, ali izrazito se uspješno borim s tim problemom |
 |
| Valarauco ramainen |
| Posted: Oct 3 2006, 10:46 PM 618850 |

|
|

|
| QUOTE (Elbereth @ Oct 3 2006, 11:24 PM) | Ali meni je ipak bolje prvo procitat knjigu, jer ako znam cijelu radnju, knjiga mi zna bit dosadna.
Ali mislim da je djelomicno tocno i jedno i drugo... Film je stvorio neke nove obozavatelje Tolkiena (npr. Vanya, zar ne ), a nekima su knjige svejedno dosadne i nezanimljive (npr. jedan moj prijatelj koji i inace ne voli citat)
A i ja sam zapravo procitala knjige tek nakon sto sam cula za film, ali prije nego sto sam ga gledala i kinu. |
Joooj kad Vanya ovo vidi Ne, Antocjo je u pitanju cak nije ni htio citati knjige poslije filma, izgovarao se da nema vremena, i onda smo mu svi ovdje kolektivno prijetili da cemo ga odvuci i zavezati za Paviljon na Zrinjevcu ( tamo smo se prvo okupljali) i da cemo mu svi zajedno citati Lotr naglas Znaci, ako zelite prestraviti Antocja, samo mu trebate strogim glasom podviknuti Paviljon! i on se smrzne
Meni je cesto obrnuto, kad prvo pogledam film koji mi se svidi, i onda citam knjigu po kojoj je nastao, onda je to lagano gustanje... prosirivanje s novim svega onoga sto mi se svidjelo u filmu, i upotpunjavanje tog dozivljaja
Ponekad mi je zao sto sam Tolkiena procitao skoro 20 godina prije filma, cisto me zanima kako bi bilo da je bilo obrnuto |
 |
| Uruk-hai |
| Posted: Oct 3 2006, 10:56 PM 618851 |

|
|

Man with a condition..without pills

Member No.: 72

|
...prvo sam pogledao film...FOTR....al bio sam mlad i neiskusan i nisam ni znao da postoji u svemiru nešto kao što su te knjige....knjige sam nakon toga progutao i preselio se u Mordor...ostalo je legenda...ubacili me u ekipu koja je napadala Helms deep ,samo kaj sam ja poslije fajta trčao prema livadi a ne u šumu...ove moje su tam dobro natamburali....ostavio sam se razuzdanog orkovskog života i pobjegao sam u zagreb i sad tamo živim i studiram....
...bitno je naglasiti da su i film i knjiga radjeni s velikom ljubavlju i pažnjom pa oboje imaju svoju čar...
...zli jezici koji govore protiv filma moraju se sjetiti EE-a i prikaza velikog prijateljstva (fellowshipa) koje je nastalo na setu i kako je bilo lijepo pratiti datume izlaska i slike iz filmova....pih...kak se ljudi razbahate kad dobiju divxe i zasite se svega u mjesec dana....
...film je bonbon al knjiga je čokolada....ne jedu mi se svaki dan bonboni al ih volim pojest ponekad...međutim, čokolada, to je druga priča.... |
 |
| arien |
| Posted: Oct 3 2006, 11:55 PM 618869 |

|
|

aurë entuluva

Group: Moderator
Member No.: 155

|
| QUOTE (twilight and shadow @ Oct 3 2006, 11:33 PM) | Ja sam prvo pogledala FOTR . (rl) sestra me odvela u kino i onda sam odlucila nista dalje ne gledati dok sve ne procitam. To ja za mene zakon . |
potpisujem ovo doduse, mene nije odvela, nego odvukla
nisi gledala ttt i rotk? klanjam se 
uglavnom, htjela sam reci da mene nisu toliko odusevili rivendell, elfovi, anduin (argonath ), nego cinjenica da je citavo vrijeme postojao jedan savrsen svijet za koji nisam znala kombinacija svega toga, athelasa i macheva koji svijetle u mraku (nije mi bilo jasno zasto svijetle i to je dovoljan razlog da se procita knjiga ), i genijalna muzika (da, znam da toga nema u knjizi ), i gandalfov pad u Moriji, i Boromirova smrt... i sekino zagonetno smjeskanje kad sam ju pitala hoce li se Galdalf vratiti (ona je procitala knjige ) nja, to joj jos uvijek nisam oprostila... pustila me da cekam nekoliko tjedana dok nisam nabavila ttt i vidjela da se ipak vratio
| QUOTE (Uruk-hai @ Oct 3 2006, 11:56 PM) | ...film je bonbon al knjiga je čokolada....ne jedu mi se svaki dan bonboni al ih volim pojest ponekad...međutim, čokolada, to je druga priča.... |
aww... ovo moze napisati samo uruk |
 |
| Uruk-hai |
| Posted: Oct 4 2006, 12:03 AM 618873 |

|
|

Man with a condition..without pills

Member No.: 72

|
| QUOTE (arien @ Oct 4 2006, 12:54 AM) | i gandalfov pad u Moriji, i Boromirova smrt... i sekino zagonetno smjeskanje kad sam ju pitala hoce li se Galdalf vratiti (ona je procitala knjige ) nja, to joj jos uvijek nisam oprostila... pustila me da cekam nekoliko tjedana dok nisam nabavila ttt i vidjela da se ipak vratio
|
....joooj kako sam mi je kamen pao sa srca kad se bijela brada pojavila u drugoj knjizi....gotovo sam počeo pjevat po ulici od sreće i svirat gitaru...
...al pošto ne znam pjevat ni svirat gitaru samo sam svoje doma prestrašio usklikom sreće..... |
 |
| Meneldil |
| Posted: Oct 4 2006, 12:10 AM 618874 |

|
|
Perfection.

Member No.: 261

|
Nego da, da ipak malo opišem te događaje vezane za film Prije sam jedva čuo za LOTR, jedina asocijacija na njega mi je bio znak olimpijskih igara u nekim planinama Onda sam pogledao FOTR  Onda sam poceo ophoditi gradsku knjižnicu Na dnevnoj bazi Već s mu s vrata poceli vikati nemamo ga Ali nema veze Dokopao sam se i knjiga I procitao ih Pa onda Silm Pa sam se onda poceo baviti jezicima, pa sam onda dobio net, pa sam onda... pa znate šta sam onda
Edited by Meneldil - Oct 4 2006, 01:09 AM |
 |
| Anduril Ulair |
| Posted: Oct 4 2006, 12:55 AM 618883 |

|
|

Le Chef

Member No.: 110

|
da i ja kazem koju
ja sam od onih koji su knjige procitali davno prije filma... knjige sam procitao kad sam imao nevjerojatnih 9 godina, dakle nekih 5 godina prije filma, a prije 12 godina od danasnjeg dana...
za film sam saznao u Hackeru, broj 50... neki ludi lik, naravno Gandalf, je cijeli predgovor posvetio izlazenju filma Gospodar Prstenova... Nemate pojma koliko sam ja skakao i veselio se da bi mi odmah palo raspolozenje jer je u sljedecoj recenici pisalo da se film pocinje snimati tek za 3 godine i da ce svake dvije godine biti sniman novi nastavak... bio sam u shoku
ali docekao sam to, a usput procitao sve sto sam od Tolkiena nasao u knjiznici... takodjer da napomenem da je Tolkien bio prva knjiga koju sam procitao po drugi put (naravno kasnije je broj 2 dobio i 0 na kraju )... isto tako knjiznicarke su me cudno gledale jer za vrijeme drugog citanja nisam citao redom, nego sam prvo citao fotr, pa rotk i kada su me upozorile da ne citam redom jos vise su se iznenadile kada su cule da sam to vec citao  od tog dana postao sam im miljenik 
ah skrenuo sam sa teme 
uglavnom filmovi su zaon, ali naravno za nas ludjake nisu dovoljno dobri |
 |