|
|
| Queen Arwen |
| Posted: Jan 19 2009, 04:18 PM 993457 |

|
|

Undómiel

Group: Members
Member No.: 953

|
Daklem, Noldori 
Zapravo, ženski pripadnik je Noldie, a muški Noldo, onda bi množina muškog roda u hrvatskom bila Nolde Svi se oni zbirno nazivaju Noldor (isti princip kao i nazgul, nisu nazguli) Ali ih zovem Noldori jer je tako prema hrvatskom prijevodu, kakav god da on bio 
Hrvatski prijevod Silmarilliona u kazalu o njima kaže sljedeće:
"Noldori - Duboki vilenjaci, druga skupina Eldara na zapadnom putovanju iz Cuivienena, predvođena Finweom. Ime (na kvenijskom Noldo, na sindarinskom Golodh) značilo je "Mudri" (ali mudri u smislu posjedovanja znanja, ne u smislu posjedovanja oštroumlja, zdrava razbora)."
O ovom potonjem smo se više puta osvjedočili 
Ovaj topic je posvećen Noldorima baš zato jer su oni najkontroverznija rasa, njihovi su pripadnici uvelike utjecali na povijest Međuzemlja i Valinora, uzrokovali raznorazne prekretnice, sudjelovali u ratovima i pokoljima, ili ih sami potaknuli, a s druge strane mnogi od njih su nas očarali svojom mudrošću, postupcima i predivnim djelima. Teško je biti ravnodušan prema njima, ili ih se mrzi ili ih se voli...neki od najpoznatijih pripadnika te vilenjačke rase su Finwe, Feanor, Galadriel i mnogi drugi. Cijeli Silmarillion zapravo je posvećen njima i ratu za Silmarile kojih su upravo oni tvorci. 
Ovdje možemo razgovarati o njima, njihovom utjecaju na druge narode i na cjelokupnu povijest Arde, pojedinim ličnostima koje su nas oduševile ili zgrozile, zašto ih volimo, zašto ih ne volimo...
Raspravljajte, argumentirajte, razmjenjujte mišljenja, nemojte se svađati i da...uživajte!  |
 |
| Dior Aranel Eluchil |
| Posted: Jan 19 2009, 05:02 PM 993468 |

|
|

Uz velikoga čovjeka često dolaze i velike greške.

Member No.: 747

|
Finarfinova kuća imala je kosu boje zlata, zahvaljujući Indis. Bas me posjecaju na nekoga. Bili su dobro ratnici, veliki znalci, steta sto su tako lako i rano umirali. Imali su svoje mane i svoje prednosti kao i mnogi ostali.
Edited by Dior Aranel Eluchil - Jan 19 2009, 09:55 PM |
 |
| Eruanna Greenleaf |
| Posted: Jan 19 2009, 06:43 PM 993496 |

|
|

Death from above

Member No.: 962

|
Feanor nda, a di je Maedhros? Maedhros je najbolji sin Feanorov, on je onaj koji se pokajao za djela koja su učinjena (paljenje Telera, ovaj brodova i pokolj Telera ) i Helcaraxe . Baš mi je bilo žao kad je Feanor napravio ono što je napravio Fingolfinu... (žao mi je ak sam pobrkala koje ime, previše ih je na f ). Uglavnom, izuzmemo li pobunu i to što su se pokupili iz Valinora i što su zaklali par Telera i što su svoj rod varali i slično, Noldori su zapravo jedna vrlo mirna i divna rasa nije li tako? |
 |
| Queen Arwen |
| Posted: Jan 19 2009, 06:57 PM 993508 |

|
|

Undómiel

|
| QUOTE (Eruanna Greenleaf @ Jan 19 2009, 06:42 PM) | Feanor nda, a di je Maedhros?  |
Ma samo sam spomenula par Noldora, ne znači da se samo o njima može pričati 
Ja recimo ne podnosim Feanora, ali to svi znaju jednostavno ne mogu shvatiti da je netko stavio Silmarile, koliko god bili predivni i savršeni, ispred života mase drugih vilenjaka i vlastite djece Ne volim ni djela njegovih sinova, iako za njih nalazim više opravdanja nego za Feanora. Oni su većinom radili stvari iz poslušnosti prema ocu, a i on je na njih prenio i posijao svoja uvjerenja. On je bio glavni i odgovorni krivac za sve što su Noldori napravili, od pobune do Rodoubojstva i nadalje. Noldori su kao rasa dosta problematični, teško je donijeti neki sud o svima...većinom su pojedinci ti koji su se isticali djelima, a drugi su ih slijedili. I ako je jedan počinio neki zločin, ne znači da su svi takvi. Iako da, ne može se baš reći da su tratinčice |
 |
| Anduril Ulair |
| Posted: Jan 19 2009, 07:01 PM 993511 |

|
|

Le Chef

Member No.: 110

|
Zelis reci da je Feanor svakom Noldoru usao u glavu i upravljao njegovih tijelom dok je dizao mac i kalo jadnog Telera? 
ili su to ipak bili samostalni postupci svakog ponaosob Noldora... |
 |
| Queen Arwen |
| Posted: Jan 19 2009, 07:09 PM 993515 |

|
|

Undómiel

|
Ne, ne kažem to Naravno, svatko je odgovoran za svoja djela, ali da nije bilo Feanora koji je sve to započeo i potaknuo ih na nasilje, ne bi bilo ni toga. Među njima je bilo onih koji su u tome uživali i koji su svim srcem stajali uz Feanora, ali je sigurno bilo i onih koji su bili protiv toga i napravili su neke stvari samo zato da sačuvaju živu glavu jer bi inače bili smaknuti ako izdajice |
 |
| Anduril Ulair |
| Posted: Jan 19 2009, 07:12 PM 993516 |

|
|

Le Chef

|
to nigdje ne pise... Oni koji se nisu priklonili Feanoru su ostali u Amanu, nisam znao da su smaknuti...
I da ih Feanor nije potaknuo na pobunu, netko drugi vec bi... |
 |
| Nessa |
| Posted: Jan 19 2009, 07:22 PM 993520 |

|
|

Have coffe - Will travel

Member No.: 341

|
| QUOTE (Queen Arwen @ Jan 19 2009, 06:56 PM) | jednostavno ne mogu shvatiti da je netko stavio Silmarile, koliko god bili predivni i savršeni, ispred života mase drugih vilenjaka i vlastite djece Ne volim ni djela njegovih sinova, iako za njih nalazim više opravdanja nego za Feanora. |
To ti ja zovem Učinak Đinđa ili Shiny efekt Vilenjaci svih vrsta su općenito tome podložni Sve što iole sjaji ih hipnotizira i pomuti im zdrav razum. Zapravo kad gledam tako đinđe su gore od vina samo što ne uzrokuju cirozu jetre, već nedostatak udova Ekhm da, dosta komedije, budimo ozbiljni i nadasve dostojanstveni Ekhm 
Zapravo htjela sam odgovoriti na drugu rečenicu. Nije mi baš jasno kako možeš nalaziti opravdanja za Feanorovu djecu, a za njega samog ne? Mislim zar oni nisu imali vlastitu volju, zeru zdravog razuma i sve ostalo što ide uz to Nije baš da su Noldori imali kolektivan um pa da su svi mislili jedno, a nisam baš vidjela da je jednoumlje prevladavalo tamo. I čak ako izvučemo izliku da su to oni radili zbog ljubavi prema ocu kako nisu mogli shvatiti da ono što čine iz te tzv. ljubavi čini više štete nego koristi. Takva ljubav mi je zaista mrska . (Digresija: ovdje sam zvučala kao Shonagon ) |
 |
| Queen Arwen |
| Posted: Jan 19 2009, 07:24 PM 993523 |

|
|

Undómiel

|
Mislim na one koji su već dogurali do Telera...sigurno nisu svi koji su pošli za Feanorom bili 100 posto uz njega...Tolkien nigdje ne piše o srcu svakog pojedinog Noldora, ali ako samo razmisliš koliko je inače različitosti izemđu ljudi u svijetu oko nas, onda nije teško zaključiti da nisu ni Noldori bili jedan um i jedan duša Sigurno je bilo onih koji su pošli za Feanorom bilo zbog inercije, bilo zbog toga jer im većina voljenih ide pa idu i oni, sigurno nisu svi otišli sa željom da naprave najveći pokolj na licu Arde. Neki su otišli iz znatiželje, htjeli su vidjeti kako izgleda svijet izvan granica Valinora i nije im bilo ni na kraj pameti da će nekoga morati ubiti... Samo kažem da ne smijemo generalizirati i odmah sve Noldore proglasiti negativcima 
I dodatak: Što je Feanor napravio svojoj djeci koja su se pobunila protiv njegovih djela? Ubio ih je I to mi govori da bi ubio i bilo koga drugoga koji bi mu se suprotstavio
Edited by Queen Arwen - Jan 19 2009, 07:24 PM |
 |
| Anduril Ulair |
| Posted: Jan 19 2009, 07:26 PM 993525 |

|
|

Le Chef

|
indeed, ali opet mogli su odustati kad god su htjeli... |
 |
| Queen Arwen |
| Posted: Jan 19 2009, 07:36 PM 993537 |

|
|

Undómiel

|
| QUOTE (Nessa @ Jan 19 2009, 07:21 PM) | Nije mi baš jasno kako možeš nalaziti opravdanja za Feanorovu djecu, a za njega samog ne? Mislim zar oni nisu imali vlastitu volju, zeru zdravog razuma i sve ostalo što ide uz to Nije baš da su Noldori imali kolektivan um pa da su svi mislili jedno, a nisam baš vidjela da je jednoumlje prevladavalo tamo. I čak ako izvučemo izliku da su to oni radili zbog ljubavi prema ocu kako nisu mogli shvatiti da ono što čine iz te tzv. ljubavi čini više štete nego koristi. Takva ljubav mi je zaista mrska . (Digresija: ovdje sam zvučala kao Shonagon ) |
Ma nisam rekla da opravdavam djela Feanorovih sinova. Ne volim ni njega ni njih, samo sam rekla da bi kod njih našla mrvičak više opravdanja nego za Feanora, ali opet to ne znači da je ono što su radili bilo ispravno i da stojim uz to I meni je koma kad netko iz tzv. ljubavi prema nekome radi grozne stvari, ali Feanorovi sinovi su Silmarile doživljavali kao svoju baštinu, nasljedstvo, smatrali su da će izdati uspomenu na svoga oca i zato su nastavili njegovo djelo Opet kažem, to ne znači da je to bilo ispravno, ali zvuči bolje od Feanorovih motiva U svakom slučaju, ono što su radili bilo je krivo i ja sam protiv toga 
@mach: A kako bi odustali? I djeca su htjela odustati, vratiti se, i gledaj što je napravio...nije to tako jednostavno... |
 |
| Nessa |
| Posted: Jan 19 2009, 07:42 PM 993543 |

|
|

Have coffe - Will travel

Member No.: 341

|
| QUOTE (Queen Arwen @ Jan 19 2009, 07:36 PM) | Opet kažem, to ne znači da je to bilo ispravno, ali zvuči bolje od Feanorovih motiva  |
Pa i ne baš ali dobro... Pripisat ćemo to Učinku Đinđa |
 |
| Ellin |
| Posted: Jan 19 2009, 07:44 PM 993545 |

|
|

Ithilwen

Member No.: 228

|
ajme, kad mi padne pogled na ovaj topic, automatski pocnem pjevusiti blind guardian - noldor, blood is on your hands... 
nda, ontopic, noldori... sjecam se da sam pri prvom citanju silma bila prilicno razocarana postupcima mnogih od njih. elfovi, tj. u ovom slucaju noldori, daleko su od nekog ideala (dobri, krasni, mudri)... |
 |
| Anduril Ulair |
| Posted: Jan 19 2009, 07:52 PM 993550 |

|
|

Le Chef

|
| QUOTE (Queen Arwen @ Jan 19 2009, 07:36 PM) | | @mach: A kako bi odustali? I djeca su htjela odustati, vratiti se, i gledaj što je napravio...nije to tako jednostavno... |
Nakon zakletve naravno da nisu mogli odustati... nit bi im Valari dopustili da se vrate nit Feanor...
Ali doik nije pala Zakletva i Mandosova osuda svatko je mogao odustati... |
 |
| Queen Arwen |
| Posted: Jan 19 2009, 07:57 PM 993558 |

|
|

Undómiel

|
| QUOTE (Ellin @ Jan 19 2009, 07:44 PM) | sjecam se da sam pri prvom citanju silma bila prilicno razocarana postupcima mnogih od njih. elfovi, tj. u ovom slucaju noldori, daleko su od nekog ideala (dobri, krasni, mudri)...  |
Da, i mene je to dosta pogodilo...uvijek sam imala sliku o njima da su mudri, da nikada naglo ne reagiraju, da su dobri po defaultu, da nikada ne bi ubili nekoga osim u ako baš ne moraju, npr. u borbi protiv zla i tako to...šokirala me i cijela priča s eolom i maeglinom, uopće se nije uklapala u sliku uvijek dobrih, mudrih, staloženih i razboritih vilenjaka i Galadriel me iznenadila, nakon čitanja LOTR-a sam mislila da je ona neko vilenjačko savršenstvo, a kad tamo... |
 |