|
|
| saruman |
| Posted: Oct 9 2024, 10:59 PM 1250335 |

|
|

The wizard

Group: Members
Member No.: 130

|
Za koji mjesec stiže i crtić LOTR teme, War of the Rohirrim. Pričali smo o tome već u drugim threadovima, ali možemo samo o tome ovdje.
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=gCUg6Td5fgQ |
 |
| Picard |
| Posted: Jan 12 2025, 11:41 PM 1250346 |

|
|

Ranger of the North

Member No.: 2030

|
Stigao, al ga ja još nisam stigao pogledati.
Iako sam pogledao cijelu Jacksonovu trilogiju za Božić
Kakav je? |
 |
| Aldarion |
| Posted: Jan 14 2025, 05:16 PM 1250351 |

|
|

The Young Wolf

Member No.: 2014

|
Kratki komentar je: nemojte davati drugima da vam kreiraju mišljenje o nečemu što niste gledali.
Amazonovo posrnuće, kao i općenito uništavanje franšiza u proteklom desetljeću woke ludila, koje možda sad konačno dolazi svom kraju, u percipiranju modernih ekranizacija s pravom nas je učinilo osjetljivima, ali možda smo u zadnje vrijeme i mi otišli u krajnost u kojoj nam sad smeta svaka sitnica. Bi li Jacksonove "Dvije kule" uopće preživjele primjenu suvremenih kriterija?
U spomenutom crtiću nisam pronašao temelja za optužbe koje sam čitao o njemu. Istina, glavni lik jest žena koju Tolkien kao lik u velikoj pripovijesti nije smatrao dovoljno važnom da joj posveti više od rečenice. Istina, film se igra i idejom žena-štitonoša u rohanskoj povijesti, time zapravo umanjujući veličinu koju je svojom jedinstvenom ulogom imala Eowyn. I na kraju, istina, ideja prikazivanja Čuvara iz jezera ispred ulaza u Moriju u Rohanu je prilično neobična i teško objašnjiva*, ali budimo realni - takvih premještaja likova kojima negdje nije mjesto bilo je i u Jacksonovoj trilogiji.
Radikalnog feminizma unutra nema (osim ako nekome to ne podrazumijeva reći ženi da je u pravu u nečemu), glavnih elemenata ideologije "raznolikosti" također nema - štoviše, čak i tamo gdje je i po Tolkienu postojala mogućnost ubacivanja crnih likova, oni ostaju bijelci.
Animacija likova malo jest neobična, posebno jer prilično odudara od animacije pozadine (koja je maltene savršena), ali to je stilski odabir na koji se gledatelj navikne nakon pola sata. Ako se stavi po stranu promatranje situacije iz percepcije glavnog lika koji to ne bi trebao biti i dodavanje nekih likova koji su nužni da bi radnja bila uvjerljiva (a to je dodavanje miljama daleko od katastrofe učinjene u "Hobitu"), priča u biti prati kanon. Žao mi je jedino što je propuštena prilika da se Helmov govor o "slamanju pruženoga grbavog štapa" prikaže kako je napisan nije iskoristila, iako nije bilo nikakve prepreke za to.
I na kraju, najljepši su dijelovi umetci vezani uz svima nam poznatu glavnu radnju Gospodara prstenova koje neću nabrajati da ih unaprijed ne razotkrijem potencijalnim gledateljima i pokvarim iznenađenje.
*Ovaj crtić navodno je nastao prilično ishitreno kako bi se zadržala nekakva autorska prava na LOTR, pa je zbog toga u njegovih dva sata trajanja trebalo smjestiti elemente iz svih triju filmova. Zašto je od svega iz Prstenove družine izabran baš Čuvar, ne bih znao.
Edited by Aldarion - Jan 14 2025, 05:18 PM |
 |
| Wotan |
| Posted: Jan 16 2025, 11:02 AM 1250353 |

|
|

Brenin Amra

Member No.: 2005

|
Da, ispalo je kako su derivativnost, kao i opći dojam bezidejnosti ovoj adaptaciji daleko veći neprijatelj od bilo kakve ideološke obojenosti. Drugačije nije moglo ni biti, s obzirom na motiv koji se 'krije' iza cijelog projekta (spomenuto stanje autorskih prava). Sa svoje strane, samo ću ponoviti "zamjerku" koju sam već naveo prije par mjeseci.
Obožavam Japan. Njihovu povijest, kulturu, estetiku, filmografiju, a čak sam pogledao i 10-ak boljih animea. Stvar je u tome, svaki od njih je bio o samurajima, japanskom mentalitetu, kulturi, povijesti i/ili mitologiji.
Ono gdje mi njihov pristup i estetika nikako ne pašu, to je u ekranizaciji europskih priča, mitova i legendi.
A bilo što nalik nekakvim pozitivnim očekivanjima kada je u pitanju išta vezano za mainstream Tolkienove ekranizacije je odavno izvjetrilo iz mene, tako da razočaran nisam. Mislim da nakon 'Hunt for Gollum' fan uratka iz '09. nisam pogledao apsolutno ništa zaista dobro, a kamoli odlično. Osim ako mi nešto nije proletilo ispod radara, što isto nije nemoguć scenarij. I tako, rekao bih 'a šteta', ali uopće ne osjećam to.
|
 |
| saruman |
| Posted: Mar 1 2025, 10:15 PM 1250364 |

|
|

The wizard

|
Eh, još jedan korporativni "content" kako je popularno danas reći.
Pozitivni su vizuali i jako lijepa animacija to je stvarno prvoklasno odrađeno, likove se lako raspoznaje i svako ima svoj neki štih. Hrpa referenci na lotr, teksta i glazbe, što je ukradeno ne zamjeram, jer bolje posuditi tuđe bolje, ako nemaš nešto vlastito za pokazati.
Ali glavni lik je totalno promašen(a), a tekst na razini osnovnoškolske literature za mlade. Pola filma izgubljeno na Lidl eowyn, koja samo želi naći svoju dnd grupu za avanture, ali ne može jer nju savršenu nitko ne shvaća, iako je svojim sentimentom skrivila cijeli rat i smrt svog oca. Samo što pomilovanje pisci nisu uspjeli izvući većim dobrom kao Tolkien sa Smeagolom.
Mogu to slobodno svrstati u isti koš kao i Rings of Power. Hrpa netalentiranih pisaca koji svoju nesposobnost pokrivaju woke punjenjem.
Samo žalim što smo mogli imati legendarnu priču o Šljemu Šakomlatu, ratu rohirima sa brđanima, opsadi i očaju i nadi. A umjesto toga smo dobili još jedan netflixoliki content, kojeg se više niti nitko ne sjeća, dva mjeseca nakon što je izašao. |
 |
| saruman |
| Posted: Mar 1 2025, 10:19 PM 1250365 |

|
|

The wizard

|
| QUOTE (Wotan @ Jan 16 2025, 12:02 PM) | A bilo što nalik nekakvim pozitivnim očekivanjima kada je u pitanju išta vezano za mainstream Tolkienove ekranizacije je odavno izvjetrilo iz mene, tako da razočaran nisam. Mislim da nakon 'Hunt for Gollum' fan uratka iz '09. nisam pogledao apsolutno ništa zaista dobro, a kamoli odlično. Osim ako mi nešto nije proletilo ispod radara, što isto nije nemoguć scenarij. I tako, rekao bih 'a šteta', ali uopće ne osjećam to. |
Takav je i moj sentiment. |
 |
| Imrahil |
| Posted: May 9 2025, 05:20 PM 1250390 |

|
|

choban of dunedain

Member No.: 264

|
Jedanput pogledao i već zaboravio. Mumakil, Čuvar, Orlovi, neki nadobudni scenarist smiksao djelo koje je tako dosadno, da poželiš zaspati. S glavna junakinja je vrh, ona jaše, ubija, ona je nesuđena kraljica Rohana, štitonoša. U pozadini svira od ljigave crvene jabuke, vjetar se vezat ne možeee... Strašno koliko loše, glupo, dosadno. |
 |
| Imrahil |
| Posted: May 9 2025, 05:22 PM 1250391 |

|
|

choban of dunedain

Member No.: 264

|
Jedanput pogledao i već zaboravio. Mumakil, Čuvar, Orlovi, neki nadobudni scenarist smiksao djelo koje je tako dosadno, da poželiš zaspati. A glavna junakinja je vrh, ona jaše, ubija, ona je nesuđena kraljica Rohana, štitonoša.Još fali da u pozadini svira pjesma od ljigave crvene jabuke, vjetar se vezat ne možeee... Strašno koliko loše, glupo, dosadno. Ako hoćete nešto od anime najbliže Tolkienu, preporučam Record of Lodos wars iz 1990.
Edited by Imrahil - May 9 2025, 02:23 PM |
 |
| Anamil |
| Posted: Sep 21 2025, 09:31 PM 1250438 |

|
|

Member No.: 1801

|
mogla sam i bez toga |
 |
| Aldarion |