|
Wotan |
Posted: Mar 23 2022, 06:59 PM 1249921 |

|
|

Brenin Amra

Group: Members
Member No.: 2005

|
Potpis. I uopće ne moram prolistati za više.
Surfanje na hypeu. Standardni operativni postupak čim na TV ili u kina dolazi bilo što vezano za autora i njegovo djelo.
Moja iskustva su slična. Kao mlađi sam se također u više navrata opekao kupujući nešto što su - lebdeći na krilima tada aktualne manije - sastavili samoetiketirani stručnjaci za Tolkienov život, a što je neizbježno ispalo teško razočaranje, tako da sam ondje i tada donio odluku da osim ako na koricama piše John ili Christopher Tolkien; hvala, ali ne hvala.
Poslije svega, teško da mi baš ovaj lik nakon svih knjiga, radova, članaka može reći nešto novo što još nisam pročitao u nekom sličnom djelu o profesoru. Da se eventualno radi o njegovom suvremeniku (malo teže), ili nekome tko je bio blizak sa obitelji, nekime od djece, bilo što... onda bi me možda i zanimala njegova perspektiva i što ima za reći. Ovako...
Također, ni meni nije na odmet u obzir uzeti svinjski bezobrazluk izdavača koji imaju obraza naplaćivati 249 kn za 200 stranica nečega što nema jedne Tolkienove riječi u sebi, dok se jedan Silmarillion od 400 strana, od istog izdavača može kupiti za 199 kn. Ili sama trilogija, koja se može dobiti po 219 kn po knjizi. Koja logika tu vlada, ja ne znam, ali kako rekoh, ne hvala. |
 |
elrond |
Posted: Mar 24 2022, 01:22 PM 1249922 |

|
|

Vala

Member No.: 29

|
koliko sam shvatio nije se nitko javio tko je knjigu, zapravo prelistao ili pročitao. iznijeti dojmovi su temeljem prošlih, mahom, loših iskustava, što znači da je prisutna generalizacija. što se cijene tiče, slažem se, knjiga je preskupa. |
 |
Aldarion |
Posted: Mar 24 2022, 02:57 PM 1249923 |

|
|

The Young Wolf

Member No.: 2014

|
QUOTE | Surfanje na hypeu. Standardni operativni postupak čim na TV ili u kina dolazi bilo što vezano za autora i njegovo djelo. |
Mislim da ovo čak i nije toliko vezano uz Amazonovu seriju, koliko uz očigledan uspjeh prodaje novih prijevoda LOTR-a. Očekivao sam da će nakon Silmariliona sljedeći prijevod biti Pad Gondolina ili Beren i Luthien (vidio sam da su Srbi krenuli s time), tako da me ovo malo začudilo; vjerojatno je riječ o popunjavanju prostora prije nego nešto baš Tolkienovo bude opet spremno.
QUOTE | Koja logika tu vlada, ja ne znam, ali kako rekoh, ne hvala. |
A bit će da zbog fotografija. No razumijem poruku, situacija doista odiše ironijom. |
 |
Wotan |
Posted: Jul 14 2022, 08:40 PM 1249954 |

|
|

Brenin Amra

|
Vidim da je za studeni u pripremi nova - koliko to može biti - Tolkienova knjiga 'The Fall of Númenor' sa Leejevim ilustracijama.
Ne znam za vas, ali ja ovdje stajem. Dosada sam drage volje dao svaku lipu za sve što je izašlo iz HarperCollins tvornice, i dao bih i troduplo toliko, dok god je pod imenom glavnog urednika stajalo prezime Tolkien.
Nemojte me krivo shvatiti, ne želim time reći da mi je potpuno svejedno koji Tolkien stoji u ulozi urednika.
Međutim, sada bi bilo dosta. Uzimanje dobro poznatih autorovih priča, proširivanje istih za par desetaka stranica tko zna čijeg teksta, i kao kruna svega, lijepljenje imena poluanonimnog novinara-plaćenika koje nema pod milim Bogom apsolutno nikakve povezanosti sa originalnim autorom pod ime urednika nije moja ideja o očuvanju Tolkienove ostavštine živom.
Nisam naivan, i savršeno sam svjestan kako je to pijavičko beskičmenjačko ponašanje krenilo i daleko ranije, ali nije mi smetalo, jer Christopher se u mnogo navrata; kroz svoj rad, ponašanje i izrečene stavove dokazao i pokazao kao pravi sin svoga oca -
(a budimo realni, za konkretnu temu jednostavno nije moguće previše naglasiti važnost činjenice kako se zapravo radi o autorovom rođenom sinu - osobi koja je živjela, osjećala i disala očev rad od dječjih nogu te ga poznavala dubinski i u dušu do njegove starosti i smrti)
- pa mi, ponavljam, nije bilo žao niti jedne lipe koje sam dao na dosadašnjih 15-ak knjiga koje su izašle pod njegovim uredništvom. |
 |
Aldarion |
Posted: Jul 14 2022, 11:38 PM 1249955 |

|
|

The Young Wolf

|
Ja sam za prvu plaću kupio ono crno izdanje HoME-a u tri sveska i mislim da sam time napravio zaokruženu cjelinu. Eventualno ću još pridodati neku Tolkienovu biografiju i pokoje ne-LOTR-vezano djelo. |
 |
Wotan |
Posted: Jul 15 2022, 10:03 AM 1249957 |

|
|

Brenin Amra

|
Oh, prva plaća, ha? Znači, uletio je neki posao? Izvrsno, brate. Čestitam!
Nadam se da je dobar, i da neće još jedna mlada duša biti prisiljena otići van započeti život.
Što se knjiga tiča, ako si fan epskih poema i proze u stihovima u maniri Beowulfa, svakako preporučam barem njegove Sir Gawain and the Green Knight i The Fall of Arthur.
Oba pod Christopherovim uredništvom.
Nisu, naravno, povezane sa Međuzemljem u radnji i likovima, ali budući arturijanske, prilično jesu duhom. Zasigurno se ne mora posebno isticati važnost i utjecaj arturijanskog mita na Tolkiena.
Također, teško mi je po tom pitanju biti objektivan kod preporuka, ali meni je neizostavni dio ovdje bio i The Legend of Sigurd and Gudrún, jedan od najvećih nordijskih mitova, kao i - ponovno - jedna od najvećih profesorovih inspiracija, što je zaista snažno očito već nakon pročitanih prvih stihova.
Po mom mišljenju - ako ono išta vrijedi - ta 'tetralogija' Tolkienovog "ne-originalnog" stvaralaštva je nešto na što zaista vrijedi dati lovu. Kažem, ne samo zbog ogromnog utjecaja koji su ta djela i mitovi imali na Tolkienov rad, već i zbog njemu (i njegovom sinu) specifičnog pristupa kod prevođenja i adaptacije istih, a u kojem se snažno osjeća taj duh onoga što će kasnije/ranije postati ono što podrazumijevamo pod imenom Tolkien.
Sve ovo ostalo - The Fall of Gondolin, Beren and Lúthien, The Children of Húrin itd. - jesu fora djelca, puna Leejevih ilustracija, što je uvijek veliki plus, ali ne mislim da donose išta novo na stol, naročito ako već posjeduješ HoME ciklus, i osobno, da nisam imao 'viška' para kada sam uzimao ovo ostalo što sam nabrojao, vjerojatno ih ni danas ne bi imao.
Eto, moja dva centa, ako će barem malo pomoći pri izboru. |
 |
Aldarion |
Posted: Jul 15 2022, 02:22 PM 1249959 |

|
|

The Young Wolf

|
Da, Sir Gawaina i Sigurda i Gudrun sam imao na umu. Jako mi se sviđa i motiv onog ratnika koji se vrati kući noseći svoju vlastitu glavu u rukama, mada se trenutno ne mogu sjetiti iz kojega je to djela, isto nekog epskog karaktera. Eventualno bih nabrojanima pridodao i teoretsku On Fairy Stories.
Mislim da sam jednom već davno baš od tebe dobio odgovor na to pitanje, ali koja bi bila najbolja Tolkienova biografija za uzeti?
[Što pak se posla tiče, bojim se da je na benzinskoj. Nije baš ispunjenje snova za jednog povjesničara, ne, ali barem nije težak, nosi zadovoljavajuću plaću i, hej, imam još 43 godine za raditi pa će se - valjda - skoro/jednom otvoriti i neke prikladnije prilike. Na socijalnim vještinama ionako moram poraditi pa recimo da je ovo period u kojem se bavim time. Ako ništa drugo, seoba van granica doista nije među opcijama, osim ako se nešto drastično pogorša.]
Edited by Aldarion - Jul 15 2022, 02:23 PM |
 |
Wotan |
Posted: Jul 15 2022, 04:21 PM 1249960 |

|
|

Brenin Amra

|
QUOTE (Aldarion @ Jul 15 2022, 02:22 PM) | 1. Jako mi se sviđa i motiv onog ratnika koji se vrati kući noseći svoju vlastitu glavu u rukama, mada se trenutno ne mogu sjetiti iz kojega je to djela, isto nekog epskog karaktera.
2. Mislim da sam jednom već davno baš od tebe dobio odgovor na to pitanje, ali koja bi bila najbolja Tolkienova biografija za uzeti?
3. Što pak se posla tiče, bojim se da je na benzinskoj.
4. Ako ništa drugo, seoba van granica doista nije među opcijama, osim ako se nešto drastično pogorša. |
1. Vjerujem da govoriš upravo o Zelenom vitezu, liku iz Sir Gawain and the Green Knight. To si svakako uzmi.
Samo molim te nemoj ni pokušavati gledati ono novo postmodernističko subverzivno sranje od filma snimljeno na tu temu, barem dok ne pročitaš pravu stvar. Čisto da si ne pokvariš prvi dojam.
2. Definitivno i bez imalo sumnje ovo.
Iako ih sam Tolkien nije pretjerano odobravao, nerijetko ćeš vidjeti da je zovu jedinom 'službenom' biografijom. To je stoga što je autor dugogodišnji bona fide tolkienovac, i u dva navrata je radio izravno sa i uz odobrenje obitelji zbog izvrsnog poznavanja opusa.
Sa Christopherom je radio na uređivanju Letters-a, a Christopher je njemu davao dragocjene uvide u očevu narav, psihu i životnu svakodnevnicu prilikom sastavljanja biografije.
Ima i ona od M. Whitea, ali ta je miljama inferiornija i gotovo da odaje dojam nečega što možeš pročitati o omiljenom autoru u tjednom časopisu ili tabloidu. Baš jeftino odzvanja. Tu sam prvu pročitao kao klinac, i mislio sam da je super, dok nisam godinama kasnije naišao na pravu.
Osim toga, bolno je očito kako autor pokušava Tolkiena osuvremeniti, gdje god može 'opravdati', i - kako to vole reći kada seru po nečemu - "približiti ga modernoj publici i mladeži". Jedan dosta sličan i tako nadasve divan projekt vas očekuje uskoro, pa ako ti to ne zvoni na uzbunu, onda ništa neće.
3. A sranje, baš šteta. Znam, posao je posao, ali baš sam se nadao da ćeš uspjeti odmah upasti u struku, naročito zbog arheologije. Nema veze, ovo je samo početak, siguran sam.
4. Ajd' hvala Bogu barem na tome. |
 |
elrond |
Posted: Jul 16 2022, 02:42 PM 1249961 |

|
|

Vala

|
QUOTE (Aldarion @ Jul 15 2022, 01:22 PM) | Jako mi se sviđa i motiv onog ratnika koji se vrati kući noseći svoju vlastitu glavu u rukama, mada se trenutno ne mogu sjetiti iz kojega je to djela, isto nekog epskog karaktera. |
Sv.Juraj Sveti Krševan Sveti Vlaho o, da i sveta Eufemija... uobičajeni boljitak u konačnici za uhvaćene i uzjogunjene kršćane u rimsko doba je bilo skidanje glave, dekapitiranje. naravno, prije skidanja glave bili su jadranski susreti, tipa, rastezanje na kotaču, bacanje u ognjenu peć, pritiskanje teškim kamenom, bacanje na oštre noževe te pred divlje zvijeri.... tako da je Tolkien imao neiscrpno vrelo inspiracije za svoje likove u povijesti kršćanstva. ove naše sam pobrojao jer su mi prvi pali na pamet, ali ima toga tijekom svjetske povijesti na biranje....
Edited by elrond - Jul 16 2022, 01:44 PM |
 |
Aldarion |
Posted: Jul 17 2022, 03:43 PM 1249963 |

|
|

The Young Wolf

|
Ne, ne, mislio sam baš na Tolkienovo djelo, ne na kulturni utjecaj. Što pak se potonjeg tiče, u kršćanskom imaginariju najbolji je primjer sveti Denis, za kojega se vjerovalo da je nakon pogubljenja dekapitacijom uzeo vlastitu glavu u ruke i nastavio propovijedati.
Wotane, zahvaljujem na prijedlogu biografije, u sljedećoj sesiji svakako naručujem! |
 |
Telperion Laurelin |
Posted: Jul 18 2022, 09:03 AM 1249965 |

|
|

Anar kaluva tielyanna

Member No.: 2172

|
QUOTE (Aldarion @ Jul 14 2022, 11:38 PM) | Ja sam za prvu plaću kupio ono crno izdanje HoME-a u tri sveska i mislim da sam time napravio zaokruženu cjelinu. Eventualno ću još pridodati neku Tolkienovu biografiju i pokoje ne-LOTR-vezano djelo. |
Te tri knjige sam dobila na poklon prije 3 godine i mogu reći da sam se mučila s engleskim i da čitanje nije išlo baš tečno kako sam mislila. Iako mi je prva knjiga bila baš otkriće, prezanimljiva. Baš ću pogledati gdje kupiti biografiju. Nisam imala prilike čitati ozbiljnu biografiju. Više neke informacije tu i tamo, s portala i iz dodataka (appendices) snimanja filmova.
Edited by Telperion Laurelin - Jul 18 2022, 09:05 AM |
 |
elrond |
Posted: Oct 28 2022, 12:22 PM 1250042 |

|
|

Vala

|
Evo, uživajte malo u "Povijesti Međuzemlja" naslovnice, naravno, besmrtni Alan Lee
JRR Tolkien Pad Númenora Alan Lee
https://apilgriminnarnia.com/2022/10/27/j-r...lee-painting-2/ |
 |
|