Welcome Guest ( Log In | Register ) Search | Member List | Help

Eä - hrvatski Tolkien portal
Soulsaver
Pages: (51) < ... 46 47 48 49 50 [51] > ( Go to first unread post )
Međuljudski odnosi, Pričanje o raznim odnosima
« Next Oldest | Next Newest » Track this topic | Email this topic | Print this topic
DarkMayhem
Posted: Sep 1 2010, 12:33 PM 1124214

Petitioner to the Council

Group: Members
Member No.: 2080

QUOTE (elrond @ Sep 1 2010, 12:22 PM)
QUOTE (DarkMayhem @ Sep 1 2010, 11:03 AM)
sry za dublepost, ali našao sam nešto (frend pomogao) film se zove The experiment radi se o filmu napravljenu po Philip Zimbardo's Stanford prison experiment of 1971 26 muškaraca je uzeto i podjeljeno na čuvare i zatvorenike i dobiju pare nakon 2 tjedna. S tim da ništa nisu trebali raditi, mogli su samo cjeli dan ležati i jesti. Na kraju su se stalno tukli čuvari i zatvorenici

ako makneš tkz. zadatke, to ti je prosto prošireni big brother luuuud.gif

ovo je psihološko/sociološki eksperiment, nitko ih nije držao u neznanju o događajima i promatrali su ih samo znanstvenici

Imrahil
Posted: Sep 1 2010, 04:58 PM 1124255

Dunedain of Gondor

Member No.: 264

Na kraju ostaje Čovjekov izbor.
Čovjeka određuju staze kojim će kročiti a ne sadržaj tih staza.
Je li čovjek Dobar dokle dok mu to odgovara?
Stavimo ga u klinč, bezizlaznu situaciju i vidimo da li će žrtvovati svoj život radi drugog ili izdati tog drugog da spasi sebe, ja mislim da to ne govori o ljudima, jer ljudi nisu životinje ipak, i najveći umovi ne mogu proniknuti u kompleksnost ljudske duše.

ixidor
Posted: Sep 2 2010, 02:24 AM 1124365

Group: Moderator
Member No.: 561

po mom skromnom misljenju zlo se u covjeka pojavljuje uskoro nakon razocaranja.
proizvod je okolnosti, stecenog iskustva i temeljne logike koju ta osoba stvara.

p.s.
cemu tolika ogorcenost kod vas?
ima puuuuuno vise ljudi koji nisu odlucili biti zli.
learn to loosen that grownup grip you developed.

Edited by ixidor - Sep 2 2010, 02:26 AM

elrond
Posted: Sep 2 2010, 01:19 PM 1124434

Vala

Member No.: 29

QUOTE (ixidor @ Sep 2 2010, 01:24 AM)
po mom skromnom misljenju zlo se u covjeka pojavljuje uskoro nakon razocaranja.
proizvod je okolnosti, stecenog iskustva i temeljne logike koju ta osoba stvara.

p.s.
cemu tolika ogorcenost kod vas?
ima puuuuuno vise ljudi koji nisu odlucili biti zli.
learn to loosen that grownup grip you developed.

utjecaj okoline na pubertet kod mladih glista cool.gif
nebih to nazvao ogorčenošću, nekako mi se vidi prejaka riječ za ono o čemu razgovaramo.
IMHO, više bih to nazvao utjecajem životne okoline i nagomilanih iskustava nastalim lošom kvalitetom života i bezperspektivnošću, što u jednadžbu donosi socijalnu bijedu, nesigurnost, različite devijacije o kojima možeš pročitati i pogledati čim uključiš tv, radio i sl.
istina je da ima ljudi koji još nisu odlučili biti zli, ali istina je i da se zlo činjenja među ljudima širi kao pandemija, ljudi postaju bešćutni, introvertirani, djeca, logično gledajući roditelje iscrpljene svakodnevnom borbom za egzistenciju postaju poput svojih uzora (ako ste čitali o onoj djevojčici koja je bacala pse u rijeku nedavno, pa vezivanje uz prugu, vršnjačko sveučestalije nasilje, droge ovisnosti...i sl)
tako da sam mišljenja da se taj broj dobrih i loših naglo nivelira, nažalost na onu goru stranu.
razočaranje, da sve ga je više i ono nije dobro, mislim da je nerijetko "okidač" za puno veće devijacije, suicide, umorstva, paleže, krađe i sl.
nekako čitajući ovo sve, dolazim do zaključka da treba pod hitno mjenjati okolnosti koje ljude navode na zlo.
kako to činiti, pitanje je o kojem ovisi budućnost ne samo nas nego i djece naše.
isto tako "ogorčenost", vidim kao podskup, satelit ljudske zločestoće, ali to je tema o kojoj bi puno više trebalo voditi računa na nivou društva a ne pojedinca.
kako možeš biti neogorčen ako slabo i nekvalitetno živiš?
jedno veže drugo, a nekako vidim da od drveta ne želimo vidjeti šumu (IMHO).

Edited by elrond - Sep 2 2010, 12:19 PM

753 replies since Jun 7 2010, 05:59 PM Track this topic | Email this topic | Print this topic
Pages: (51) < ... 46 47 48 49 50 [51] >
Back to Drustveni zivot Boarda

[ Script Execution time: 0.0307 ]   [ 8 queries used ]   [ GZIP Enabled ]