Welcome Guest ( Log In | Register ) Search | Member List | Help

Eä - hrvatski Tolkien portal
Soulsaver
Pages: (308) < ... 303 304 305 306 307 [308] > ( Go to first unread post )
Ostali filmovi, sve osim Lotra
« Next Oldest | Next Newest » Track this topic | Email this topic | Print this topic
Aldarion
Posted: Jan 24 2025, 10:43 PM 1250357

The Young Wolf

Group: Members
Member No.: 2014

Evo, upravo ga gledam, za sada mi se sviđa, iako ne kao VVitch, vidjet ću još do kraja filma.

Ono zbog čega sam ga zaustavio je da ovdje napišem kako ono glasno disanje sve scene u
kojima se Orlok nalazi čini tako prokleto neugodnim, doslovno samoga sebe hvatam kako dišem
u ritmu s njim. Efekt pravog majstora!

Aldarion
Posted: Jan 25 2025, 12:28 AM 1250358

The Young Wolf

Da, definitivno nije pobudio iste porive za istraživanjem čitave pozadine priče kao VVitch.
Sigurno je u tome utjecala imala činjenica da sam s pričom koja je predložak filma ipak
upoznat (ta tko nije), ali ipak je i odraz slabije kvalitete.

Ali svakako bih ga za par dana htio pogledati opet.

Dijelovi s Romima i Rumunjima najbolji, šteta što kraj ne slijedi Stokerovu priču. Općenito
mi je vrlo dobro pogođen stil istočnoeuropskog plemića, na mahove me čak podsjeća na
gospodare kmetova iz Gogoljevih mrtvih duša (u odnosu s 'njemačkim Renfieldom').

Vrlo dobar hommage originalnom Nosferatuu s položajem ruku.

Sad dalje čekamo kakav će biti Werwulf iduće godine!

Wotan
Posted: Jan 25 2025, 09:47 AM 1250359

Brenin Amra

Member No.: 2005

Da, već prije primjetih (osim ako gadno ne griješim) da je tebi - kad je Eggers u pitanju - The VVitch ono što je meni The Northman.

Meni je to njegov drugi najbolji. Najlošiji mi je još uvijek The Lighthouse. Odlična gluma, atmosfera uobičajeno genijalna,
par zaista impresivnih scena, kao i svi ti njegovi prepoznatljivi detalji vezani za autentičnost. Sve to mi je savršeno na mjestu.

Ono što mi nikako nije na mjestu je sva ta silna arhetipska simbolika koja iz kadra u kadar udara nesmiljeno ko grom iz vedra neba,
porazbacana na sve strane sa vrlo malo do nimalo narativnog vezivnog tkiva koje bi to sve povezalo u neku koherentnu cjelinu.

Da, čeka se Vukodlak sad, iako sam se osobno daleko više radovao mogućnosti da se - sad kad mu je ostvaren dugogodišnji san -
opet uhvati ukoštac sa već spominjanim Vitezom. Ali eto, nisam te sreće. Možda bude '27.

Aldarion
Posted: Jan 25 2025, 02:39 PM 1250360

The Young Wolf

Da, meni bi po kvaliteti prvi bio VVitch, onda vjerojatno Svjetionik, pa Northman.

Pri tome bih i Svjetioniku i Northmanu dao ravnopravno mjesto, ali sviđa mi se što kod ovog
prvog naizgled čak ni kritika nije točno sigurna koja je na kraju bila poanta filma. Znam da ja
sigurno nisam. rofl.gif

A Nosferatu je onda evo na trećem ili četvrtom mjestu. Nema mi onu mistiku koja je tako
tipična za preostale filmove. U VVitch nisi do kraja siguran je li stvarno riječ o vješticama ili
je to samo predodžba likova, a rasplet je fenomenalan. Ovdje je, naravno, odmah jasno da je
Orlok = Drakula, mada mi se sviđa upletanje demonskog u doslovnom smislu u priču.

Zamjeram i što "van Helsing" nije ostao katolik kao u knjizi, odnosno uopće ne koristi ništa od
katolicizma kao mjeru zaštite (iako je knjiška uporaba euharistije daleko od pravovjerne, naravno).

Edited by Aldarion - Jan 25 2025, 02:39 PM

4608 replies since Jun 15 2010, 09:00 AM Track this topic | Email this topic | Print this topic
Pages: (308) < ... 303 304 305 306 307 [308] >
Back to Ostalo