|
Amarië Vëannë |
Posted: Nov 19 2016, 08:38 PM 1240722 |

|
|

the light aglow

Group: Members
Member No.: 832

|
Prebačeno iz Tehnologija 
QUOTE (Captain Spirit @ Nov 19 2016, 08:29 PM) | QUOTE (ixidor @ Nov 19 2016, 08:41 PM) | QUOTE (saruman @ Nov 19 2016, 01:54 PM) | QUOTE (sholky @ Nov 19 2016, 02:41 PM) | Što ne bi bilo jednostavnije više uložiti u obrazovanje tako da svi nauče engleski i gotovo? :: #trol |
Što je najgore, da sam diktator svijeta to bi napravio.  |
kaj ne bi bilo bolje prisilit sve na mandarinski il španjolski? čak i neki hindi bi bio praktičnije uvest. engleski je dying breed. |
Ovo je bullseye.
Treba forsirat engleski jer je još relevantan, a pored njega kineski, hindi i arapski.
Arapski jer je još uvijek relevantan i bit će još neko vrijeme, pa i kasnije pod pretpostavkom da se zemlje Perzijskog zaljeva na vrijeme prebace na druge usluge kad nafta krene silaziti u važnosti.
Kineski jer je Kina ogromna ekonomija, a Hindi iz istog razloga. Afrika će kroz neko vrijeme početi isto ekonomski rasti, a tamo Kinezi imaju masu utjecaja.
Nikad mi nisu bili jasni slobodnotržišni dr**džije koji se smiju indolozima jer su bespotrebni. Indija je druga zemlja na svijetu po broju stanovnika, ogromna ekonomija i kao takva i ogromna prilika za širenje tržišta. Jes da se možeš probiti i s engleskim tamo, al zaista, di je šteta u poznavanju još jednog užasno bitnog lokalnog jezika, plus kulture. |

Source |
 |
Captain Spirit |
Posted: Nov 19 2016, 08:47 PM 1240724 |

|
|

القدس

Member No.: 650

|
Bitno da se kod nas u srednjoj forsaju latinski i starogrčki, jer nije da ih ionako kreneš učit od početka ako ikad upišeš išta di bi se mogli primjeniti.
Edited by Captain Spirit - Nov 19 2016, 09:47 PM |
 |
Amarië Vëannë |
Posted: Nov 19 2016, 08:58 PM 1240726 |

|
|

the light aglow

|
QUOTE (Captain Spirit @ Nov 19 2016, 08:47 PM) | Bitno da se kod nas u srednjoj forsaju latinski i starogrčki, jer nije da ih ionako kreneš učit od početka ako ikad upišeš išta di bi se mogli primjeniti.
 |
Ja bi iskreno makla latinski iz jezičnih gimnazija. U klasičnu bi uvela i sanskrt 
Meni je pak latinski u gimnaziji bio zakon, a s obzirom da sam išla na indoeuropeistiku (i romanistiku ), nije zgoreg jel  E sad, da sam ekšli imala i starogrčki možda ne bi bila anomalija od ieista koji ga uopće ne zna al eto, diplomirala, preživjela, mogu nešto nasumično izrekonstruirat i nema beda 
(Menel se okeće u mljeku ) |
 |
sholky |
Posted: Nov 20 2016, 04:06 AM 1240741 |

|
|

Maia

Member No.: 98

|
@Amarie: kakvog smisla u ovom kontekstu ima karta nativnih govornika nekog jezika? Ajmo gledat koliko ljudi realno zna engleski kao prvi, drugi, treći ili koji već jezik, pa to uspoređivat s ostalima. |
 |
Amarië Vëannë |
Posted: Nov 20 2016, 07:46 PM 1240788 |

|
|

the light aglow

|
Ček što nismo htjeli opet raspravljat o tome koji jezik će biti jezik budućnosti i zamijeniti sve ostale?  Čini mi se da je ta tema fascinatna svima osim ljudima koji se bave jezikom 
Nekoć su negdje mislili da je akadski jezik budućnosti, negdje i navaho, u Europi je do prije 50 godina francuski bio jezik budućnosti, a sad eto |
 |
ixidor |
Posted: Nov 20 2016, 08:15 PM 1240792 |

|
|

.

Member No.: 561

|
ni hao fam, ling of bhavš gon be sum zigenr fartmonsta i recn innit senpai tbh |
 |
Aldarion |
Posted: Jan 30 2018, 02:49 PM 1245493 |

|
|

The Young Wolf

Member No.: 2014

|
Imam jedno pitanje koje nije čisto pravopisno, ali je jezično. Mislite li da je moguće upotrebljavati termin 'prijestolnica' za glavni grad države koja zapravo nije monarhija niti ima ikakvo prijestolje u igri? Jasno je kad se koristi u smislu prijestolnice kulture jer je tada i cilj pokazati taj boravak na vrhu, ali što je s političkim smislom? Može li Zagreb biti nazvan prijestolnicom Republike Hrvatske bez da se za to dobije oštra opomena lingvista i politologa? Je li taj prijenos originalnog doslovnog značenja na preneseno dovoljno snažan? |
 |
Telperion Laurelin |
Posted: Jan 30 2018, 05:42 PM 1245494 |

|
|

Anar kaluva tielyanna

Member No.: 2172

|
Meni je zazvučala poprilično arhaična riječ za upotrijebiti u političkom smislu. Iako je baš lijepa riječ,zvučnija od "glavnog grada". Ali link ,tj.dio o Moskvi me pobija. Tako da jezična kultura s 1.god.faksa se nije isplatila Kad bolje razmislim,"capital" s engleskog se dade prevesti i s "prijestolnica",tako da je moj konačni sud da je upotrebljiva riječ u tu svrhu. |
 |
Wotan |
Posted: Jan 30 2018, 08:49 PM 1245495 |

|
|

Brenin Amra

Member No.: 2005

|
Slažem se.
I u kolokvijalnom, i u 'službenom' govoru na predavanjima redovito koristim takav i slične pojmove, i nisam nikada imao prigovora na tu praksu.
Što Drveće kaže, zvuči jako lijepo i arhaično, što je meni sinonim za uzvišeno, a i što nedostaje tome da se mladim ljudima malo obogati vokabular?
K tome, zna se ponekad dogoditi da baš taj termin 'prijestolnica' savršeno odgovara kontekstu i stilu.
Ako bi se pak slučajno neki politolog ili lingvist time našao uvrijeđen, imaš pravo... ne; imaš obvezu ukazati mu na to da je sitničavo picajzlirano zanovijetalo. 
Šalim se, naravno. Ali ne, zbilja nikada nisam čuo da bi se oko toga pravio neki veći problem. Zašto pitaš? Zar imaš negativno iskustvo za podijeliti?
Edited by Wotan - Jan 30 2018, 08:56 PM |
 |
Aldarion |
Posted: Jan 31 2018, 12:28 AM 1245496 |

|
|

The Young Wolf

Member No.: 2014

|
Ne, ne, čisto mi palo na pamet. Znate ono kad vas neko pitanje koje je inače gotovo potpuno nebitno zanese do razine da zaista potražite odgovor na njega, ne?
Znam često koristiti taj termin, za koji se slažem i da zvuči malo arhaičnije i najljepše/najuzvišenije od svih alternativa, u svojim tekstovima, posebno kada nastojim ne ponavljati dvaput ili triput isti izraz pa u jednoj rečenici bude 'glavni grad', u drugoj 'prijestolnica', a u trećoj Zagreb. Mislim da to veoma pridonosi kvaliteti teksta i njegovoj "pitkosti".
Mada, ako i jest greška, zemlja koja na grbu ima krunu, a nije monarhija, može podnijeti i jednu prijestolnicu, ne? |
 |