Welcome Guest ( Log In | Register ) Search | Member List | Help

Eä - hrvatski Tolkien portal
Soulsaver
Pages: (307) < 1 2 [3] 4 5 6 7 8 ... > ( Go to first unread post )
Međuljudski odnosi 101, "Take the red pill."
« Next Oldest | Next Newest » Track this topic | Email this topic | Print this topic
Meneldil
Posted: Dec 26 2011, 08:07 PM 1209756

Perfection.

Group: Members
Member No.: 261

Sorry, i mene strašno iritira kada ne mogu zaključiti što je tko actually htio reći, ali za ono što ja pišem naravno redovito mislim da je jasno rofl.gif Vjerojatno isto kao i svi drugi silly.gif Recimo da nad sarkazmom preferiram wannabe humoristično iznošenje argumenata, pa mislim da ga nema puno, ako to šta pomaže tongue.gif
Dakle, što se prvog quotea tiče, potpuno je ozbiljna neozbiljna rečenica sleep.gif I ne mislim da sam i sam na nju odgovorio, osim ako nemam argumente bolje od onih za koje mislim da imam. Npr. nema sumnje da su to dvoje, kako kažeš, različite stvari, ali to ne odgovara na pitanje tongue.gif Također, recimo da nema sumnje da je istina ono što sam ja u postu rekao, tj. da je ubojstvo veće kršenje ljudskih prava od zatvaranja, ali ni to ne odgovara na pitanje zašto bi država na jedno trebala imati pravo, na drugo ne. Naime, da je stvar tako jednostavna, ne bi se toliko oko nje ne slagali. A čak i što se te razlike tiče, rekao bih da je pomalo smješno tvrditi kako je ubojstvo nešto stravično nelegitimno, dok je recimo doživotno zatvaranje u onakve uvjete ok.
Zato sam zbrisao s tog polja u kojem se ne osjećam sposoban govoriti dovoljno pametno i uvjereno rofl.gif i argumentirao time što smatram da je kazna bezveze, dok je ono što ima smisla otplaćivanje. Pa mi je u tom kontekstu (ne)mjesto smrtne kazne jasno.

Inače, nisam spominjao prenapučenost, ali očito da je jedan od problema u koječemu. Samo nisam baš siguran koliko je dekriminalizacija marihuane jednostavno rješenje. Tj. siguran sam da je jednostavno i moj stav o njoj je poznat ("da, pobogu"), ali ne vidim kako bi to rješilo problem prenapučenosti, jer ne vjerujem da je to toliko značajan udio zatvorske populacije unsure.gif huh.gif Al nemam podatke pa obviously ništa ne tvrdim.

Captain Spirit
Posted: Dec 26 2011, 08:24 PM 1209757

القدس

Member No.: 650

QUOTE (Meneldil @ Dec 26 2011, 09:07 PM)
Dakle, što se prvog quotea tiče, potpuno je ozbiljna neozbiljna rečenica sleep.gif I ne mislim da sam i sam na nju odgovorio, osim ako nemam argumente bolje od onih za koje mislim da imam. Npr. nema sumnje da su to dvoje, kako kažeš, različite stvari, ali to ne odgovara na pitanje tongue.gif Također, recimo da nema sumnje da je istina ono što sam ja u postu rekao, tj. da je ubojstvo veće kršenje ljudskih prava od zatvaranja, ali ni to ne odgovara na pitanje zašto bi država na jedno trebala imati pravo, na drugo ne. Naime, da je stvar tako jednostavna, ne bi se toliko oko nje ne slagali. A čak i što se te razlike tiče, rekao bih da je pomalo smješno tvrditi kako je ubojstvo nešto stravično nelegitimno, dok je recimo doživotno zatvaranje u onakve uvjete ok.
Zato sam zbrisao s tog polja u kojem se ne osjećam sposoban govoriti dovoljno pametno i uvjereno rofl.gif i argumentirao time što smatram da je kazna bezveze, dok je ono što ima smisla otplaćivanje. Pa mi je u tom kontekstu (ne)mjesto smrtne kazne jasno.

Inače, nisam spominjao prenapučenost, ali očito da je jedan od problema u koječemu. Samo nisam baš siguran koliko je dekriminalizacija marihuane jednostavno rješenje. Tj. siguran sam da je jednostavno i moj stav o njoj je poznat ("da, pobogu"), ali ne vidim kako bi to rješilo problem prenapučenosti, jer ne vjerujem da je to toliko značajan udio zatvorske populacije unsure.gif huh.gif Al nemam podatke pa obviously ništa ne tvrdim.

ša se tiče razlike između smrtne kazne i doživotnog zatvora, ja jednostavno idem onom logikom, da ako je ljudima kažnjivo ubijati ljude, zašto bi se država uzdizala iznad tog pravila? dakako, ljudima je kažnjivo i zarobljavati druge ljude, al eto...nekih mjera kazni mora postojati, zatvor je kao takav nužan...on funkcionira kao mjesto gdje ćeš ljude izolirati da ne bi napravili kriminalne radnje te kao mjesto gdje ćeš ih pokušati promijeniti...

ako je procjena ta da su ljudi beyond hope, onda zatvor izvršava svoju primarnu djeatnost: sprečava ih da rade daljnje kriminalne radnje...

potrebe za ubojstvima jednostavno nema...argument da to manje košta mi je nekako neprihvaljiv, pošto je količina ljudi koji dobiju smrtnu kaznu (a koje želimo ubiti jer nas koštaju) naspram količine ljudi s raznoraznim kaznama u zatvorima(koji nas također koštaju) jednostavno neznatna...rasterećenje budžeta na račun nečijeg života, ma kakav god on bio, mi je pomalo bolesno...pogotovo ako uzmemo u obzir da baš i nije neko rasterećenje...

pitanje doživotnog zatvora i uvjeta u kojima su ljudi smješteni, te jesu li oni humani ili ne, se može protegnuti na sve kazne, pa i one najkraće...ne treba netko biti u zatvoru doživotno da bi ga naguzio lokalni baja i da bi pobrao neku bolest...dovoljno je samo par dana...

a glede travara, oni su mi bili samo primjer...rasterećenje zatvora se da napraviti i s drugim skupinama sitnih kriminalaca...

sholky
Posted: Dec 26 2011, 08:32 PM 1209758

Maia

Member No.: 98

Argument s tim da smrtna kazna kosta ne stoji zbog toga sto zatvor uopce ne kosta - ako iskoristis ljude. Bilo je govora na TED-u o tome, broj zatvorenika u SAD-u rapidno raste, postotak ljudi u zatvorima je daleko najveci na svijetu, otvaraju se privatni zatvori... Razlog je ono sto se moglo vidjet jos tamo u Shawshanku, ali sad se eto konacno provodi u praksi: jeftina radna snaga. I kakav-takav oporavak gospodarstva dijelom zbog toga i tako to...

I ne, nemam nikakvih moralnih problema sa tjeranjem ljudi na prisilni rad, to mi je puno humanije nego ih jednostavno zatvarat i prepustat cijelom zatvorskom sustavu. Doduse, to sto se u SAD-u ljudi zatvaraju na duge kazne zbog sitnih zlocina je druga stvar...

Daklem, zatvor drzavu ne mora kostat, dapace. Je li to dobro ili lose je vec druga prica. silly.gif

Captain Spirit
Posted: Dec 26 2011, 08:55 PM 1209760

القدس

dakle imaš hrpetinu ljudi koji MORAJU prihvatiti uvjete koji im se nude, a koji mogu, ako poslodavci zaključe da je tako najbolje, biti očajni...

vrlo vjerojatno će i biti očajni jer će poslodavci uglavnom biti privatnici s ugovorom...

očajni će također biti i ljudi koji nisu u zatvoru a nemaju posao jer će on biti dan zatvorenicima...o oporaku gospodarstva dakle nema govora...

dakako, ljudima u zatvoru je to način da se bave nečim konstruktivnim, no iskreno vjerujem da postoje i drukčiji način da se to postigne bez da korporacije praktički krše ljudska prava i nameću neki novi oblik ropstva gdje zaposlenici nemaju mogućnosti izboriti se za išta...

tako da bi middle ground bio neko suvislo rješenje...umjesto da ih se *prisiljava* na išta, dao bi im opciju...ko želi raditi za uvjete koje bi kontrolirala država i odredila da oni ne budu ispod državom propisanog minimalca, nek radi...u britaniji zatvorenici rade za 10 do 20 funti tjedno, puno radno vrijeme dok je minimalac 3.70 funti na sat...to je blatantno iskorištavanje i novi oblik ropstva...nek se to regulira i tko želi raditi nek radi

tko ne želi, nek ne radi...

Edited by Captain Spirit - Dec 26 2011, 09:55 PM

Meneldil
Posted: Dec 26 2011, 09:34 PM 1209762

Perfection.

QUOTE (Captain Spirit @ Dec 26 2011, 09:55 PM)
to je blatantno iskorištavanje i novi oblik ropstva...nek se to regulira i tko želi raditi nek radi

Već sam u prvom postu komentirao da je to ono što bi mi imalo najviše smisla sleep.gif Imam dojam da je previđeno, pa da ponovim:
Razlika između ropstva s radom i ropstva bez rada (= sadašnjeg zatvora) je neznatna - u radu. A rad je zdrav veliki.gif raspa.gif
Tako da bi to bilo blatantno najviše u smislu što je otvoreno i iskreno, a i iskrenost je također zdrava stvar.
Prisilan rad donosi i, smatram, vrlo razumno nadoknađivanje štete društvu kao smisao zatvoru različit od "kažnjavanja", koje je s obzirom na uvjete u nekim zatvorima potpuno ekvivalentno institucionaliziranome mučenju. A to što se prisilna sodomija unutar njihova četiri zida smatra civilizacijski palatabilnijom od recimo dobrog starog srednjovjekovnog javnog bičevanja, samo je odraz društvenog licemjerja.

Dakle, smatram da bi zatvor idealno rješen uključivao relativno humane životne uvjete, i da, prisilan rad.

Captain Spirit
Posted: Dec 26 2011, 09:45 PM 1209764

القدس

slažem se s tvojom zadnjom rečenicom, uz svoje, već prije navedene uvjete sleep.gif na manje ne pristajem sleep.gif

sholky
Posted: Dec 26 2011, 09:48 PM 1209765

Maia

Member No.: 98

A ovo? div294.gif

Vec sam ranije rekao da nemam nikakvu zelju za kaznjavanjem bilo koga zbog bilo cega, zelim samo sustav koji funkcionira pa ako je kazna jedino koliko-toliko efektivno rjesenje... Ali ovo gore mi djeluje puno bolje, samo, ono, to je Norveska... cool.gif

Captain Spirit
Posted: Dec 26 2011, 09:58 PM 1209767

القدس

QUOTE (sholky @ Dec 26 2011, 10:48 PM)
A ovo? div294.gif

Vec sam ranije rekao da nemam nikakvu zelju za kaznjavanjem bilo koga zbog bilo cega, zelim samo sustav koji funkcionira pa ako je kazna jedino koliko-toliko efektivno rjesenje... Ali ovo gore mi djeluje puno bolje, samo, ono, to je Norveska... cool.gif

Norveška si to može priuštiti jer je kombinacija velike zemlje s malo stanovništva, a koja je usto nadprosječno razvijena...

i opet joj se dogodi ovo rofl.gif

kolko je imao naoružanja sa sobom, bolje da ne spominjem

a i ubojice u saunama mi nisu baš najsretnije rješenje sve dok ja ovako pošten moram potrošiti cijeli bojler vode kako bih improvizirao kvazi saunu doma...još se majka dere na mene kasnije jer je sve mokro i ona nema tople vode...

Meneldil
Posted: Dec 26 2011, 10:04 PM 1209769

Perfection.

QUOTE (Captain Spirit @ Dec 26 2011, 10:45 PM)
slažem se s tvojom zadnjom rečenicom, uz svoje, već prije navedene uvjete sleep.gif na manje ne pristajem sleep.gif

S obzirom da ja spominjem prisilan rad, a ti privilegirane radne uvjete (osiguran posao na minimalcu je više nego što mnogi izvan zatvora imaju), onda se čini se slažemo samo u prvom djelu rečenice tongue.gif

Anyway, meni je ideja da država plaća kako bi hrpa ljudi mogla biti zatvorena totalno čudna i izokrenuta silly.gif Da s druge strane ljudi rade za državu zato što su je z***bali mi zvuči normalnije.

Ovo o saunama mi se ne da čitati, ali ono što mislim da mora biti osigurano zatvorenicima su knjižnice, tečajevi, općenito obrazovanje, rekreacija i zaštita od drugih zatvorenika.
Oh da, i društveno koristan prisilan rad, ako nisam spomenuo rofl.gif

Captain Spirit
Posted: Dec 26 2011, 10:14 PM 1209770

القدس

QUOTE (Meneldil @ Dec 26 2011, 11:04 PM)

Anyway, meni je ideja da država plaća kako bi hrpa ljudi mogla biti zatvorena totalno čudna i izokrenuta silly.gif Da s druge strane ljudi rade za državu zato što su je z***bali mi zvuči normalnije.

pa ne plaća da bi bili zatvoreni nego da kad izađu da ne bi više radili sranja...šta je sasvim pošten ulog...

Meneldil
Posted: Dec 26 2011, 10:23 PM 1209771

Perfection.

... ali ne vidim kakve veze ima sa stvarnošću tongue.gif

Captain Spirit
Posted: Dec 26 2011, 10:49 PM 1209772

القدس

e vidiš, štošta nije izgledno, pa ja smatram da ljudi svejedno ne bi trebali spuštati kriterije samo zato jer situacija nije povoljna...

Captain Spirit
Posted: Dec 26 2011, 11:09 PM 1209774

القدس

user posted image

wub.gif

elrond
Posted: Dec 27 2011, 02:20 PM 1209805

Vala

Member No.: 29

QUOTE (Captain Spirit @ Dec 26 2011, 12:12 PM)
i tako ja šetam neki dan gradom i na putu od SC-a do doma prolazim pokraj ogromnog plakata "Prijatelja životinja" na kojem je netko uperio nekom psu pištolj u glavu na kojem piše 'Kupili ste životinju? Jednoj napuštenoj ste presudili.'

ne tako davno, inspirirani stalnim suprotstavljanjem prijatelja životinja i prijatelja dobrog zalogaja i diskretnih dionizija, na roštiljanju napravili smo natpis "Volim životinje" od komada mesa, lungića, kobasa, rebarca...i to lijepo poslikali.
sliku smo nazvali "Istina!" (bez navodnika) i postavili na fejs.
rezultat?
veliki.gif hrpa proturječnosti, od čestitanja zbog iskrenosti do zgražanja i imenovanja masovnim ukoljicama.
lijepo, a možda i nastrano (ovisi tko čita), bilo je čitati uz vino i pivu.

Anya
Posted: Dec 28 2011, 04:55 PM 1209880

The Spirit of freedom...

Member No.: 100

Bas sam i ja primijetila taj njihov plakat protiv kupovanja zivotinja... i pretjerali su vec po tko zna koji put.

Ne znam tko im slaze kampanje i tko tamo razmislja jer nijedna njihova kampanja do sad nije bila na mjestu.

Da se razumijemo, puppy mills i shtancanje shtenaca koje neki uzgajivaci rade je apsolutno grozno i pohlepno... Ali to ne rade svi. Na kraju krajva, da nema uzgajivaca, nestale bi sve te divne pasmine i sve bi se svelo samo na jednu: Pas. A to je steta.

Ostalo je Spirit sve rekao.

Edit... I da, SVI azili eutaniziraju zivotinje. Neke zato sto su pre stare i bolesne, a neke zato sto jednostavno vec jako dugo vremena nema udomitelja, a novi, mladji i psihicki stabilniji potencijalni ljubimci pristizu i nema se ni mjesta ni novaca za zbrinjavanje svakog od njih

Edited by Anya - Dec 28 2011, 05:57 PM

4591 replies since Dec 21 2011, 03:31 PM Track this topic | Email this topic | Print this topic
Pages: (307) < 1 2 [3] 4 5 6 7 8 ... >
Back to Drustveni zivot Boarda