|
Aldarion |
Posted: Jul 9 2021, 02:30 PM 1249564 |

|
|

The Young Wolf

Group: Members
Member No.: 2014

|
QUOTE (Aldarion @ Oct 4 2020, 11:25 AM) | Haha, istina da ne bi bilo baš nalik tebi na taj se način "obračunavati" s koronom, ali već sam toliko naviknut na ljude koji dijele neke velike citate u vezi toga da sam morao pitati.
Da, s pridržavanjem mjera i njegovim razlozima se potpuno slažem. Doduše, ja minimalno i bez korone odlazim nekamo, ali doista ne bih imao snage sukobljavati se s polovicom društva samo za tih par minuta boravka s maskom u dućanu.
Makar danas putujem vlakom, u tradicionalnoj HŽ-ovskoj četverosatnoj maniri, tijekom čega ću morati čitavim putem imati masku, makar će u vlaku uz mene biti samo kondukter. To bi mi moglo malo krenuti ići na živce.  |
I da, neka mi nitko ne pokuša prigovoriti da nisam bio razuman, i to mjesecima nakon što su neki već počeli prozivati apsurdnost svega. |
 |
Wotan |
Posted: Jul 9 2021, 02:42 PM 1249565 |

|
|

Brenin Amra

Member No.: 2005

|
QUOTE (Aldarion @ Jul 9 2021, 02:30 PM) | QUOTE (Aldarion @ Oct 4 2020, 11:25 AM) | Haha, istina da ne bi bilo baš nalik tebi na taj se način "obračunavati" s koronom, ali već sam toliko naviknut na ljude koji dijele neke velike citate u vezi toga da sam morao pitati.
Da, s pridržavanjem mjera i njegovim razlozima se potpuno slažem. Doduše, ja minimalno i bez korone odlazim nekamo, ali doista ne bih imao snage sukobljavati se s polovicom društva samo za tih par minuta boravka s maskom u dućanu.
Makar danas putujem vlakom, u tradicionalnoj HŽ-ovskoj četverosatnoj maniri, tijekom čega ću morati čitavim putem imati masku, makar će u vlaku uz mene biti samo kondukter. To bi mi moglo malo krenuti ići na živce.  |
I da, neka mi nitko ne pokuša prigovoriti da nisam bio razuman, i to mjesecima nakon što su neki već počeli prozivati apsurdnost svega. |
Da, to je onaj tvoj odgovor na moj post gdje sam - kako barem ja vjerujem - s punim pravom ukazao na apsurd uvjetovanja nošenja maski pri trominutnoj kupovini kruha i mlijeka (bez otvaranja usta osim 'dobar dan' i 'do viđenja, hvala') u InterSpar marketu (a nisu ni blizu jedini) koji u isto vrijeme iznajmljuje taj isti prostor restoranu i kafiću prepunima ljudi koji će tu biti i po tri sata, blebetati o svemu i svačemu, vikati jedni na druge i raspravljati o izborima, a koji - ponavljam, apsurdno po svakoj definiciji pojma - maske ne moraju nositi.
Mislim, ajmo na trenutak prevazići sami sebe i na sekundu zaboraviti gdje tko stoji u toj raspravi, ali jebem ga ja ako mi ITKO može opravdati 'razum' iza te politike stručnog stožera.
To je ono što se zdravoseljački u narodu kaže kad hoćeš biti i pošten i je**n. Kao, nije da me nije briga za zdravlje građana, ali jebiga, najveći grad na istoku zemlje živi gotovo isključivo od posjećenosti kafića i restorana, tak' da ono... tough luck. 
Slično situaciji kako se, u globalu gledano, u zemlji kojoj polovica godišnjeg proračuna dolazi iz turizma brojke drastično smanjuju taman nekako oko svibnja kada počinje predsezona, i isto tako drastično povećavaju sa svakim novim sojem i valom koji se isto vraća sa godišnjeg taman tamo negdje oko rujna-listopada.
Edited by Wotan - Jul 9 2021, 03:33 PM |
 |
Aldarion |
Posted: Jul 9 2021, 02:51 PM 1249566 |

|
|

The Young Wolf

|
Meni moji stavovi o maskama i potrebi da se stvarno ne odlazi na razna veća događanja iz 2020. godine danas mogu služiti samo na osobnu sramotu. U redu, u ožujku te godine stvarno nismo znali što se događa i vjerujem da nas je sve zatekla obustava svega koju nikad dosad (vjerojatno s iznimkom ratnog razdoblja, za vas malo starije) nismo doživjeli. Ali tamo već negdje oko srpnja je postajalo malo jasnije, a ja sam ostao "dogmatik" sve do listopada.
Nije baš uvijek lako biti general nakon bitke. |
 |
Wotan |
Posted: Jul 9 2021, 02:58 PM 1249567 |

|
|

Brenin Amra

|
QUOTE (Aldarion @ Jul 9 2021, 02:51 PM) | Meni moji stavovi o maskama i potrebi da se stvarno ne odlazi na razna veća događanja iz 2020. godine danas mogu služiti samo na osobnu sramotu. |
Ma jok, pretjerano je baš tako daleko ići. Nema nikakve sramote.
Na kraju krajeva, kako smo se u konačnici složili, još uvijek nosimo maske, čisto zato što znamo da ima ljudi koji se stvarno iskreno boje (na potpuno drugačiji način od ovih pomahnitalih ideoloških manijaka), a meni nije nimalo teško na tih 5 minuta staviti to sranje na lice jer ono, barem će starijim ljudima biti duša na miru, a i davno sam prerastao fazu tinejđerskog buntovništva. 
Ionako sam čvrsto uvjeren da će se bilo tko sa iole razuma u dogledno vrijeme smijati cijeloj situaciji. |
 |
Aldarion |
Posted: Jul 9 2021, 03:14 PM 1249568 |

|
|

The Young Wolf

|
A meni je sad svejedno, kad su mi svojim veoma inteligentnim mjerama uzeli zadnju godinu studentskog života u Zagrebu. Neš' ti istraživačkog rada kad vas u arhivu smije biti 6 i to na maksimalno četiri sata mjesečno. No, glavno da zbog mene nitko nije umro (možda od napora donošenja kutija s dokumentima iz skladišta?) i da sam ja ostao odgovoran. Mah, kad krenem tipkati o tome, tek tada osjetim koliko gorčine u sebi imam zbog svega. |
 |
Wotan |
Posted: Jul 9 2021, 03:28 PM 1249569 |

|
|

Brenin Amra

|
Dok za to vrijeme kod buraza u lokalu lokalni kroneri zovu 12. rundu, jer su svi - htjeli, ne htjeli - svjesni da se cijela država u grču drži za trenutno vrlo slabašnu slamku ugostiteljstva i turizma (a ni ta slavina EU fondova pomoći ne može vječno curiti), te da ako oni budu prisilno zatvoreni još samo mjesec dana i ako se tu opet uskoro ne počne vrtiti neka lova, neka tamo bolest ponešto sumnjivog postotka smrtnosti će svima biti najmanji problem, i neće biti nimalo potrebna da nas dokrajči. 
Tako da, da, gorčinu potpuno razumijem. Savršeno je opravdana.
Edited by Wotan - Jul 9 2021, 03:42 PM |
 |
elrond |
Posted: Jul 9 2021, 05:09 PM 1249571 |

|
|

Vala

Member No.: 29

|
potrebno je izdići se iznad uskogrudnih provincijalnih i malograđanskih razmišljanja, točnije treba koristiti zdrav razum i gledati (promišljati) problem u cjelini. problem je pandemija, ona je globalna a ovi argumenti vezani su velikom većinom za "selo moje malo" i "kaj nam pak moreju!?" i sl. postoji međuovisnost. svi ljudi moraju disati, svi ljudi moraju nositi toliko nam omražene "pelene za lice". Neki ljudi hoće se, neki se neće cijepiti. "švedski stol" za zarazu, pandemiju. ZATO bolest opstaje, zato jer nema jedinstva, a bratstvo je odavno otišlo u 3 p.m. možeš se cijepiti ili nećeš se cijepiti. Sredine nema. Netko je izgubio akademsku godinu, maturanti su izgubili unazad dvije godine, dvije generacije kojima je uskraćeno maturalno putovanje, ljudske žrtve da i ne brojimo hoćete u RH, a u svijetu da i ne govorimo. Zar ne mislite da je potrebno sve to privesti kraju? zar vam nije dosta? Mislite na DRUGE cijepite se! Možda svi zajedno uspijemo, možda ne, ali sve je bolje od herojskog ne rađenja ništa i upiranja prstom u ružne provincijalizme. (IMHO) |
 |
Wotan |
Posted: Jul 9 2021, 05:30 PM 1249572 |

|
|

Brenin Amra

|
QUOTE (elrond @ Jul 9 2021, 05:09 PM) | ...svi ljudi moraju nositi toliko nam omražene "pelene za lice". |
Kao što rekoh, glavni problem upravo i je u tome što ovo nije istina, kao i implikacije koje ta neistina povlači za sobom. Ne, ne moraju ih SVI nositi.
Moraju, da, ako idu u trgovinu na doslovno 10 minuta kupiti današnji ručak.
Ne moraju, ne, ako su došli u kafić na kavu (koju mogu popiti i kod kuće) ili restoran (na ručak koji mogu skuhati i kod kuće). A zašto? Zato što će zemlja u lagani kurac ako kafovi i restorani ne rade.
Slično kao i ovaj tvoj primjer sa cijepljenjem; ili imaš dokazano učinkovite mjere i provodiš ih u potpunosti i dosljedno, ili ih nemaš, pa ne sereš i pustiš ljude da žive i rade. Nema u oba smjera, nema polovičnosti ako se zaista radi o tolikoj prijetnji kolikom ju predstavljaš, a naročito nema manipuliranja brojkama i medijima zato što je turistička sezona ili zato što su - a taj dio mi je bio upravo urnebesan - izbori i glasanje. Mislim, realno, kolika bezumna ovca je moguće uistinu biti, a još uvijek se imati obraza ubrajati u ljudsku rasu? 
Ne smetaju mi mjere, niti mi smeta cijepljenje. Daleko od toga. Smeta mi licemjerje i arbitrarnost nestručnih odluka i mjera koje nemaju veze niti sa logikom i razumom, a niti sa učinkovitošću.
Da, slažem se da bi cijepljenje moglo (ponavljam, MOGLO!) biti prva konkretna i zaista učinkovita i razumna mjera, ali malo je teško imati povjerenja, nakon dosadašnjeg svekolikog debakla. |
 |
Telperion Laurelin |
Posted: Jul 9 2021, 05:34 PM 1249573 |

|
|

Anar kaluva tielyanna

Member No.: 2172

|
QUOTE (elrond @ Jul 9 2021, 05:09 PM) | točnije treba koristiti zdrav razum i gledati (promišljati) problem u cjelini.
|
Da, to i radim kad izabirem da se neću cijepiti, pogotovo nakon negativnih iskustava u bliskoj okolini, dugotrajnih nuspojava i jedne smrti nakon cjepiva, te nakon što mi se poznanici iz medicinske i farmaceutske struke ne žele cijepiti. K tome, neki su zaduženi za rad sa cjepivima.... Da, baš bi bila glupa kad ne bi gledala cjelinu... Koronu sam preboljela relativno nedavno.... I da, sloboda izbora svakako. Kad može kod abortusa (ubojstva),a što ne bi moglo kod cjepiva  Što nije ono - "moje tijelo,moj izbor"....
Edited by Telperion Laurelin - Jul 9 2021, 05:35 PM |
 |
Wotan |
Posted: Jul 9 2021, 06:04 PM 1249574 |

|
|

Brenin Amra

|
QUOTE (Telperion Laurelin @ Jul 9 2021, 05:34 PM) | Što nije ono - "moje tijelo,moj izbor".... |
Naravno da je. Vidiš da čak i naša vlada vjeruje u to. Inače bi već odavno uveli zakonsku obvezu i donijeli desetak zakona vezanih uz to.
Činjenica da nisu govori ili u prilog tome koliko naša vlada cijeni individualnost i slobodu mišljenja svojih građana, ili tome koliko ozbiljnom prijetnjom uistinu smatraju tu bolest.
Da ubija u mjeri u kojoj su ubijale Boginje čija kultura se danas čuva u najsigurnijim podzemnim laboratorijima i tretira kao biološko oružje, ili - da budem još drastičniji - kuga, s kojom su, vjerovala ili ne, neki pametnjakovići uspoređivali cijelu ovu situaciju, misliš da bi se ostavljalo nekog izbora ikome?
Ili ne; još bolje, da je tako, misliš da bi ljudima uopće trebao IKAKAV poticaj od strane vlade ili bilo koga uopće? Letjeli bi na cijepljenje brzinom Speedy Gonzalesa, brajo moj.
Edited by Wotan - Jul 9 2021, 06:24 PM |
 |
elrond |
Posted: Jul 9 2021, 06:36 PM 1249575 |

|
|

Vala

Member No.: 29

|
Zasad, nije uvedeno obvezno cijepljenje, ali razmišlja se o tome, upravo rekli u dnevniku. drugog puta nema ako se hoćemo vratiti u normalni život. Inače, danas je prvi dan da nema zabilježenih smrtnih slučajeva Od 25. veljače 2020 do danas ukupno je RH zabilježeno 360.680 zaraženih novim koronovirusom od kojih je 8.226 preminulih! što se svijeta tiče, 185 milijuna je zaraženih od čega je 4 milijuna preminulih. https://en.wikipedia.org/wiki/Template:COVI...9_pandemic_data
pametnom dosta. SVAKO cjepivo ima nuspojave, ali zar je to razuman razlog za donijeti odluku ne cijepiti se? Statistički, kad-tad doći ćete na red ako zaraza potraje, a hoće meni ovo liči da svatko je već donio odluku o (ne)cijepljenju, a sad samo traži argumente koji bi opravdali takvo bezumlje. Znate, često je najteže priznati samom sebi da je u krivu. |
 |
Wotan |
Posted: Jul 9 2021, 07:34 PM 1249576 |

|
|

Brenin Amra

|
Ja sam vakcinisan. Isto kao i Aldarion, vjerojatno ne bih bio još, ali eto, silom prilika sam morao. No big deal, zaista. Za razliku od nekih, nisam poprimio mesijanski kompleks spasitelja zbog toga, niti sam se umalo proglasio svecem zaštitnikom čovječanstva. 
Što se ovih "vijesti" tiče, bilo mi ih je baš drago pročitati, jer i ja sam, naravno, također iznimno sretan zbog tog tajnovitog nedostatka smrtnih slučajeva za vrijeme trajanja turističke sezona od koje zemlja živi, a koja je prošle godine tako epski podbacila da država vjerojatno ne bi podnijela još jednu takvu. 
Razmišljajući o svim tim smrtnim slučajevima, ne zvao se ja svojim imenom, ali mislim da se više ni ne sjećam kada sam zadnji puta čuo da je netko umro od nečega što NIJE na ovaj ili onaj način povezano s COVID-om. Mislim, COVID možda i je pobio sve te silne ljude, ali hej, gledajmo na to s pozitivne strane. Barem smo evidentno iskorijenili gripu, srčane udare, dijabetes i još cijeli spektar bolesti koje su dosada tamanile ljude šakom i kapom.
Tako je prošle godine, prema njenom kartonu, prokleti COVID uzeo i moju baku , koja je bila '24. godište (to je 96 godina, za one koji ne znaju matematiku) i koja je imala cijelu pletoru dijagnoza i kojoj je na kraju jednostavno i mirno otkazalo srce u snu. Da su bile drugačije okolnosti, valjda bi svi u kući popadali na pod od smijeha kada su pročitali uzrok smrti. 
Naravno, sve te korona-smrti NIPOŠTO i ni u kom slučaju nemaju NIKAKVE veze s time što su države dobivale financijska sredstva iz međunarodnih fondova i dizanje raznih rejtinga za svaki smrtni slučaj koji su barem marginalno uspjeli povezati sa COVID-om?
A promatrajući isti taj broj smrtnih slučajeva u sprezi sa službenim podacima WHO-a i tvrdnjama da je smrtna stopa za ljude do 34 godine 0,004%, za ljude do 64 godine 0,075%, i da općenito moraš imati ili preko 80, ili neko jebački ozbiljno zdravstveno stanje da bi se ta šansa popela na 8% nikome nije baš nimalo sumnjiva? 
Ukratko rečeno, da, pametnome zaista dosta. Ovcama i teladi međutim, po običaju, nikada dosta.
Edited by Wotan - Jul 9 2021, 09:48 PM |
 |
Telperion Laurelin |
Posted: Jul 9 2021, 08:05 PM 1249577 |

|
|

Anar kaluva tielyanna

|
QUOTE (elrond @ Jul 9 2021, 06:36 PM) | Znate, često je najteže priznati samom sebi da je u krivu. |
To iz osobnog iskustva, predmnijevam? |
 |
Telperion Laurelin |
Posted: Jul 9 2021, 08:12 PM 1249578 |

|
|

Anar kaluva tielyanna

|
QUOTE (Wotan @ Jul 9 2021, 07:34 PM) | 1. Ja sam vakcinisan. Isto kao i Aldarion, vjerojatno ne bih bio još, ali eto, silom prilika sam morao. No big deal, zaista.
2. Tako je prošle godine, prema njenom kartonu, prokleti COVID uzeo i moju baku ,
|
1. I nisi imao nuspojava? Jer s obzirom na neke ljude koji su bili cijepljeni oko mene, pogotovo Astrom, ne bi te muke poželila nikom... 2. Žao mi je zbog bake,al barem je mirno prešla...
Edited by Telperion Laurelin - Jul 9 2021, 08:12 PM |
 |
Wotan |
Posted: Jul 9 2021, 08:19 PM 1249579 |

|
|

Brenin Amra

|
QUOTE (Telperion Laurelin @ Jul 9 2021, 08:12 PM) | 1. I nisi imao nuspojava? Jer s obzirom na neke ljude koji su bili cijepljeni oko mene, pogotovo Astrom, ne bi te muke požalila nikom... 2. Žao mi je zbog bake,al barem je mirno prešla... |
1. Osim boli u ruci ostatak dana (koja je valjda normalna kada ti netko spraši čeličnu iglu u živo meso ) ne, ništa. Bez magnetnih kovanica, mučnina i ostalog. 
2. Hvala, znam da je red reći, ali zaista ti ne treba biti.
Kao što kažeš, umrla je mirno, bez boli i u snu, okružena obitelji koja se dugo brinula za nju, a sve to nakon duuugo proživljenog života. Mislim, realno, ako se može (ili uopće ima pravo) poželjeti i tražiti bolji način za odjaviti se, ja ga ne znam.
Edited by Wotan - Jul 9 2021, 08:20 PM |
 |
|